StoryEditorDieta keto

Dieta ketogeniczna – wady i zalety!

18.10.2022., 15:52h

Dieta ketogeniczna, nazywana również ketogenną, to jedna z bardziej kontrowersyjnych metod żywienia. Jest bardzo modna – ma wielu zwolenników, ale tyle samo przeciwników. Dlaczego wzbudza takie ambiwalentne odczucia?

To dieta, która bazuje na mocno zwiększonej podaży tłuszczów, które zastępują węglowodany. To istne szaleństwo i odwrócenie wszelkich klasycznych proporcji. Tradycyjnie w naszej diecie węglowodany stanowią główny nurt żywienia, podczas gdy dieta ketogenna zakłada jadłospis, w którym aż 80-90 proc. to tłuszcze. Brak źródła energii, jakim niewątpliwie są węglowodany, zmusza organizm do poszukiwania alternatywnych dróg jej pozyskania. W konsekwencji tłuszcze stają się tym źródłem – dochodzi do tzw. ketozy – rozpadu tłuszczów, co skutkuje redukcją poziomu glukozy we krwi i wyczerpaniem zapasów glikogenu. Spadek ilości glikogenu powoduje zmniejszenie ilości wody i w efekcie tego spada masa naszego ciała.

Aby osiągnąć ten stan, należy przestrzegać kilku ważnych zasad:

● 70-80% dziennych kalorii powinno pochodzić z tłuszczu,

● 20-25% kalorii powinno pochodzić z białka,

● 5-10% kalorii powinno pochodzić z węglowodanów.

Cały plan żywieniowy powinien być skonsultowany ze specjalistą, który zleci wykonanie odpowiednich badań.

Dieta ketogeniczna – co można jeść?

Mięso:  wołowina, cielęcina, drób, jagnięcina, wieprzowina.

Ryby i owoce morza: tuńczyk, makrela, pstrąg, krewetki, małże, homary, śledzie, sardynki, makrela, łosoś.

Warzywa: szparagi, awokado, brokuły, brukselka, szczypiorek, kalafior, pędy bambusa, seler, bakłażan, fasolka szparagowa, sałata, liście rzepy, rzodkiewka, pietruszka, szpinak, groszek, kiełki fasoli, kapusta, bakłażan, brukiew, pomidory.

Oleje i tłuszcze: masło, masło klarowane, smalec, oliwa z oliwek, olej kokosowy (nierafinowany), olej z orzechów makadamia, majonez, olej lniany, olej z nasion sezamu, olej migdałowy, olej z awokado.

Nabiał: jajka, sery, mleko, kefiry, jogurty (pełnotłuste, bez cukru).

Napoje: woda (źródlana oraz gazowana), niesłodzona kawa i herbata, w niewielkich ilościach sok z cytryny oraz limonki dodany do wody.

Dieta ketogeniczna – produkty, które należy ograniczyć

Przekąski: orzechy oraz migdały, czekolada (minimum 70% zawartości kakao).

Napoje: woda (źródlana oraz gazowana), niesłodzona kawa i herbata, w niewielkich ilościach sok z cytryny oraz limonki dodany do wody

Owoce:  borówki, jagody, truskawki, porzeczki, maliny, jeżyny.

Alkohol: białe oraz czerwone wino wytrawne, wódka.

Dieta ketogeniczna – produkty zakazane

Słodycze i napoje: ciastka, wafelki, cista,  napoje gazowane, soki owocowe, płatki śniadaniowe.

Produkty mączne: pieczywo, kasze, makarony, ryż, ziemniaki, płatki owsiane oraz warzywa mające dużo skrobi (np. ziemniaki).

Alkohol: piwo, whisky, likiery o wysokiej zawartości cukru

Owoce: wszystkie owoce z wyjątkiem wyżej wymienionych.

image
FOTO: Envato Elements

Dieta keto – efekty

Dla wielu osób niewątpliwie zaletą tej diety jest tracenie kilogramów. Warto pamiętać o uzupełnianiu płynów, aby nie doszło do odwodnienia organizmu. Dieta keto wspomaga także leczenie insulinooporności. Osoby odżywiające się zgodnie z zasadami tej diety mają mniejszy apatyt, więcej energii, uczucie sytości na długi czas, mniej wzdęć. Niestety ten hurraoptymizm dotyczy początków zmiany sposobu odżywiania. Eksperci wskazują, że po ok. 2-3 miesiącach pojawiają się problemy z trawieniem, spadek energii, zmęczenie, problemy z koncentracją, apetyt na słodycze oraz nieprzyjemny zapach ciała.

Niezwykle męczące stają się bóle w dolnej części brzucha, pojawia się częstomocz. W dłuższej perspektywie może rozwinąć się kamica moczanowa .

Kto nie powinien być na diecie keto?

Osoby z chorobami nerek, wątroby i trzustki powinny stronić od tej diety. Warto wiedzieć, że może dojść także do zaburzeń gospodarki hormonalnej organizmu.

Ważne jest także zadbanie o dobrej jakości produkty, bez konserwantów i od sprawdzonych dostawców. W ciągu dnia trzeba spożywać 5 posiłków w regularnych odstępach czasowych.

3 główne posiłki – śniadanie, obiad, kolację,

2 przekąski – drugie śniadanie, podwieczorek.

Zalety diety keto:

  • zmniejszenie objawów niektórych chorób neurologicznych,
  • polepszenie kondycji jamy ustnej,
  • szybka redukcja masy ciała,
  • wspomaganie walki z insulinoopornością;
  • zapewnienie uczucia sytości;
  • redukcja wzdęć.

Wady diety keto:

  • zaburzenia czynności nerek, trzustki oraz wątroby,
  • problemy trawienne,
  • spadek energii,
  • nasilone uczucie zmęczenia,
  • zaburzenia gospodarki hormonalnej.

Dietę ketogeniczną należy wprowadzać stopniowo. Najpierw ograniczamy spożycie węglowodanów i zwiększamy spożycie tłuszczu. Komponowania posiłków trzeba się przecież nauczyć. Dzienna dawka węglowodanów powinna wynosić do 30 g. A jaka jest ilość niezbędnego białka? 1 g białka na 1 kg masy ciała!

Angelika Drygas

fot. envato elements

Źródło: cosdlazdrowia.pl

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 12:27