StoryEditorPrzepis na zupę

Najlepszy krem ze świeżych pomidorów

08.09.2022., 12:49h

Sezon na pomidory trwa w najlepsze. Jedzmy je w dużych ilościach póki są dojrzałe i pochodzą z polskich upraw. W tym czasie wybierzcie przepis na pyszny krem ze świeżych pomidorów. Jak go przyrządzić?

Pomidory można jeść codziennie. To bomba witaminowa. Zawierają spore ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Jedząc je, dostarczysz organizmowi witaminę E i te z grupy B. Pomidory są bogatym źródłem likopenu, luteiny i beta-karotenu. Przyswajalność likopenu można zwiększyć przez obróbkę cieplną, stąd taka popularność przetworów pomidorowych, jak sosy, koncentraty, soki. Dania z pomidorów to hity kulinarne.

Kto nie lubi zupy pomidorowej, sosu do spaghetti czy lecza? A jakie są właściwości likopenu? Przede wszystkim wykazuje on niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe, zwłaszcza w przypadku prostaty, raka jelita grubego, jajników, czy nawet raka wątroby.

Pomidory są wybierane także przez osoby dbające o sylwetkę, są najpowszechniej stosowane we wszelkich dietach odchudzających. Dostarczają małej ilości kalorii, w 100 g pomidorów jest tylko 18 kcal! 

Najlepszy krem ze świeżych pomidorów

Składniki:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czerwona papryka
  • jedna marchewka
  • 6 dużych pomidorów, np. malinowych
  • 700 ml bulionu z warzyw (wege) lub z kostki rosołowej z dobrym składem
  • sól morska
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pęczek bazylii
  • tarty parmezanem lub kawałki mozzarelli
  • opcjonalnie 30 ml śmietanki kremowej 30% lub 18% (do zup) lub śmietanki wegańskiej

Wykonanie: 

W garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Smaż, mieszając aż cebula się zeszkli, przez około 4 minuty. Dodaj obraną i pokrojoną marchewkę i paprykę. Smaż przez 5 minut, co chwilę mieszając. Sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrój na ćwiartki i dodaj do garnka z warzywami. Smaż przez kolejne 3 minuty. Następnie wlej gorący bulion, zagotuj całość. Dopraw według uznania solą, pieprzem, cukrem, oregano i gotuj przez kwadrans aż warzywa zmiękną. Dodaj połowę bazylii i zmiksuj zupę blenderem. Zahartuj śmietanę (wlej kilka łyżek zupy i zmieszaj je z kremówką) i przelej mieszankę do garnka. Zupę podawaj z tartym parmezanem lub kawałkami mozzarelli, i oczywiście z listkami bazylii.

Smacznego!

Angelika Drygas

fot. envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 12:19