StoryEditorNie przegap!

Piernik staropolski: jak go zrobić i kiedy nastawić ciasto?

Smak piernika staropolskiego jest bez wątpienia wyjątkowy. Dzieje się tak dzięki temu, że ciasto długo dojrzewa – minimum to dwa tygodnie, jednak im dłużej, tym lepiej! Dlatego o nastawieniu piernika warto pomyśleć już dziś, by na Boże Narodzenie móc się cieszyć tym niepowtarzalnym wypiekiem. Jak zrobić ten piernik?

Jaka jest historia piernika? 

Piernik staropolski, jak sama nazwa wskazuje, jest jednym z najbardziej tradycyjnych wypieków z długą historią. Pierwotnie pieczenie pierników było... sposobem na przechowywanie przypraw! Te stanowiły bowiem prawdziwy rarytas i były bardzo drogie. Osoby, które mogły sobie pozwolić na zakup cynamonu, kardamonu czy goździków, obawiały się jednak, że przyprawy spleśnieją i ogromny wydatek pójdzie na marne. Z tego powodu wymyślono pierniki, które początkowo nie były przysmakiem samym w sobie. Stanowiły dodatek do mięs i wykorzystywano je do przygotowywania piernikowego sosu

Jak zrobić piernik staropolski? 

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej 
  • 500 g płynnego miodu 
  • 250 g masła (50-100 g masła warto zastąpić smalcem wieprzowym) 
  • 125 ml mleka 
  • 2 szklanki cukru 
  • 3 duże jajka 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 50 g przyprawy do piernika  
  • 800 g powideł np. śliwkowych 
  • 2 gorzkie czekolady 
  • 120 g masła 
  • orzechy włoskie do posypania 

Przygotowanie: 

W garnku lub rondelku umieść cukier, miód i masło ze smalcem. Podgrzewaj na małym ogniu przez ok. 20 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści (nie musi rozpuścić się całkowicie). Odstaw do wystygnięcia. 

W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, sodę, szczyptę soli i przyprawę do piernika. Wlej mleko i dodaj jajka, a następnie wlej ostudzoną masę miodową. Wymieszaj wszystko, aż składniki się połączą i utworzą miękką, lepką masę. 

Tak przygotowane ciasto umieść w szklanym lub kamiennym naczyniu. Przykryj je folią, ściereczką lub pokrywką i odstaw w chłodne miejsce, do lodówki, piwnicy lub spiżarni. Ciasto musi dojrzewać minimum przez 2 tygodnie, najlepiej byłoby przechowywać je w chłodzie 4-6 tygodni. 

Po upływie czasu leżakowania przełóż zimne ciasto na obsypany mąką blat. Podziel je na 3 części (można na raz wykorzystać jedną część, dwie pozostałe odłożyć do leżakowania np. do nowego roku, lub zrobić z nich pierniczki). Przygotuj pierwszy blat ciasta: rozwałkuj je dość cienko, podsypując mąką. Przełóż je na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wstaw do nagrzanego do 175 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez ok. 20 minut. W tym czasie możesz przygotować kolejne blaty, wałkując je cienko mniej więcej na wielkość blaszki. 

Gotowe blaty piernika przełóż powidłami śliwkowymi i układaj jeden na drugim. Przygotuj polewę: w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę i masło. Wymieszaj, by utworzyły jednolitą masę. Polej piernik po wierzchu i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. 

image

Piernik staropolski najlepiej nastawić już w listopadzie.

FOTO: Envato Elements

Zuzanna Ćwiklińska

zdjęcia: envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 12:28