StoryEditorWsparcie odporności

Sok z pigwy. Jak zadziała na zdrowie Twoje i rodziny?

01.11.2022., 10:00h

Sok z pigwy ma szerokie spektrum zastosowań. Rozgrzewa, pomaga w kłopotach trawiennych, dodaje sił witalnych. Jak przygotować sok i kiedy najlepiej korzystać z jego dobroczynnych właściwości?

Pigwa pospolita to niewielkie drzewko lub krzew, który wywodzi się z Azji. Rośnie na terenie Europy. Owoce pigwy kształtem przypominają jabłka lub gruszki. Dojrzewają w październiku, po zerwaniu powinny być przechowywane aż zmienią swój kolor z zielonego na żółty. Nie są zbyt smaczne – kwaśne i cierpkie, dlatego zwykle przeznacza się te owoce na różnego rodzaju przetwory, np. do przygotowania smakowitych dżemów, nalewek i soku.

Sok z pigwy – kiedy stosować?

  • Sok z pigwy jest źródłem cennych przeciwutleniaczy chroniących komórki organizmu przed uszkodzeniem, spowodowanym przez wolne rodniki, których nadmiar może powodować, m.in. miażdżycę czy cukrzycę typu 2.
  • Sok z pigwy zawiera również spore ilości pektyn, które dzięki swoim właściwościom żelującym wspomagają usuwanie toksyn oraz metali ciężkich z organizmu.
  • W okresie jesienno-zimowym, kiedy wszyscy jesteśmy narażeni na przeziębienia, grypę i inne infekcje sok z pigwy może okazać się skutecznym wsparciem w walce z wirusami i bakteriami, wspomagając procesy uodparniania.
  • Sok z pigwy ma właściwości przeciwbakteryjne i może być pomocy w leczeniu suchego kaszlu.

Jego działanie lecznicze trudno przecenić! Wystarczy dodać go do herbaty, a tym samym pomoże zapobiec chorobie i na pewno wzmocni system immunologiczny. Przygotowywanie soku doskonale wpisuje się w trend powrotu do starych naturalnych babcinych metod leczniczych wykorzystujących to, co oferuje nam natura.

Na co pomaga sok z pigwy?

Sok z pigwy zazwyczaj spożywany jest w okresie jesienno-zimowym, ponieważ pomaga wzmocnić odporność. Ma pozytywne działanie na układ immunologiczny. Sok z pigwy jest wskazany przy niestrawności i zwolnionym metabolizmie. Pigwa zawiera kwasy organiczne, które poprawiają pracę układu trawiennego oraz zwiększają wchłanianie wapnia i żelaza. W miąższu znajdują się garbniki, które mają działanie ściągające (dobre podczas biegunek). 

Natomiast zawarte w  soku flawonoidy wykazują działanie przeciwnowotworowe oraz detoksykujące.

image
Wzmacniaj organizm

Co na odporność? Musisz znać tych 7 sposobów

Naturalny sok z pigwy – przygotowanie

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy (4-5 sztuk),
  • 1,5 kg cukru lub 750 g stewii,
  • słoik o pojemności 1,5l.

Pigwę trzeba dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Pigwy przed gotowaniem nie obieramy, ponieważ w skórce znajduje się największa ilość związków eterycznych, które nadadzą aromat. Po usunięciu pestek pigwę należy pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Do umytego słoika naprzemiennie wkładamy pigwę, zasypując ją cukrem lub stewią. Słoik należy przykryć gazą i odstawić w ciemne miejsce na 4 dni, pamiętając o codziennym wstrząsaniu słoikiem. Zasypanej cukrem pigwy nie powinno się trzymać dłużej, ponieważ sok może zacząć fermentować. Jeśli sok ma przetrwać całą zimę, należy go zapasteryzować. 

Bomba witaminowa

Sok z pigwy zawiera cały bukiet witamin: C, która ma silne działanie przeciwutleniające, z grupy B – są odpowiedzialne za prawidłową pracę systemu nerwowego, a także pektyny korzystnie wpływające na metabolizm, żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź.

Angelika Drygas

Źródło: stronazdrowia.pl

Fot envato elements

pogoda
Warsaw
wi_00
mon
wi_00
tue
wi_00
wed
wi_00
thu
wi_00
fri
wi_00
18. październik 2024 12:13